7 Tips voor een stressvrije verhuizing

|
admin

Verhuizen naar een nieuw adres staat gelijk aan verandering en het begin van een nieuwe fase. Dit brengt vaak ook stress en zwaar werk met zich mee. Aangezien er zoveel verschillende zaken zijn waar je rekening mee moet houden tijdens een verhuizing, is het van groot belang om zo kalm mogelijk en rustig te blijven. Door hieronder verder te lezen tref je 7 handige tips die je kunt hanteren om stress te vermijden tijdens een aankomende verhuizing.

Verhuisstress

Zelfs als de verhuizing een positieve stap is voor je toekomst en je met plezier gaat verhuizen, zelfs dan is verhuizen een taak waar over het algemeen veel stress mee is gemoeid. Verhuizen is veel vermoeiender dan de meeste mensen denken. Je moet hierbij niet alleen rekening houden met het op zoek gaan naar en geschikte nieuwe woning, de prijs en kosten, de grootte en locatie, het bezichtigen en al het regelwerk hiervan, het inpakken van je spullen, het vervoeren en vervolgens het uitpakken van je spullen. Vergeet niet aan het klussen, zowel aan je oude woning om deze in een nette staat terug te geven als aan de nieuwe woning om het huis zo woon-gereed mogelijk te maken. Verhuisstress begint al voor de verhuizing zelf omdat je natuurlijk zeker wilt weten dat je de juiste beslissing maakt. Een beslissing is namelijk een definitieve stap.

Waarom geeft verhuizen stress?

Er zijn verschillende redenen waarom verhuizen zoveel stress kan bezorgen. Denk aan:

 • Je hebt zoveel te doen binnen zo weinig tijd.

 • Er is angst voor spijt over de beslissing om te verhuizen.

 • Er is sprake van slaapgebrek tijdens het verhuisproces.

 • Je moet afscheid nemen van je buren en vrienden in de omgeving.

 • Niet iedereen vindt het makkelijk om een oud huis achter te laten.

 • Je moet al je contracten en abonnementen omzetten.

Daarnaast is het niet eenvoudig om te verhuizen na een scheiding of het beëindigen van een relatie. Verhuizen met kinderen geeft ook extra stress, zeker als de kinderen nog klein zijn of als ze niet open staan voor de verhuizing omdat ze gehecht zijn aan hun huidige leefsituatie. Ook hebben bepaalde mensen van natura al een afkeer van verandering en kunnen ze dus niet goed omgaan met een verhuizing.

Kosten van een verhuizing

De kosten voor een verhuizing in België hangen af van verschillende factoren. Zo dien je te kijken naar de verhuisfirma die je in gaat huren, het type transportmiddel die je selecteert voor de verhuizing, het aantal verhuizers, de afstand tussen de nieuwe woning en de oude woning en welke extra diensten of apparatuur je nodig hebt voor de verhuizing. Hieronder tref je de gemiddelde kosten in België voor een verhuizing op basis van het type woning.

Type woning

Totale kosten

Verhuizing kleine woning

750 – €900

Verhuizing standaard woning

900 – €1.250

Verhuizing grote woning

1.000 – €1.500

Je kunt ook nagaan wat de gemiddelde kosten zijn aan de hand van het aantal verhuizers die je in gaat huren. Huur je 1 verhuizer in, dan betaal je tussen de €400 en €600. Ga je voor 2 verhuizers? Dan zijn de kosten tussen de €800 en €1.050. Voor 4 verhuizers zijn de kosten €1.300 tot €1.500. Hou daarnaast nog rekening met de eventuele bijkomende kosten zoals kilometerkosten of eventuele parkeerkosten. Bepaalde verhuisfirma’s brengen ook extra kosten in rekening voor een verhuizing in het weekend of na kantooruren.

7 tips voor een stressvrije verhuizing

Verhuizen brengt een hoop stress met zich mee. Hieronder tref je een 7tal handige tips die je kunt hanteren voor een stressvrije verhuizing.

 1. Geef adreswijzigingen tijdig door

Zorg ervoor dat je op tijd alle adreswijzigingen doorstuurt aan de desbetreffende instanties en personen die je regelmatig post toesturen. Dit geldt ook voor het omzetten van contracten en abonnementen. Hoe sneller dit geregeld is, des te minder verhuisstress je ervaart.

 1. Begin tijdig met het inpakken

Het inpakken van je spullen lijkt een eenvoudige taak, maar onderschat deze klus niet. Iedereen heeft een ander inpaktempo en je dient rekening te houden met de grootte van je woning en het aantal spullen dat je hebt. Zo voorkom je frustraties en irritaties als je op het laatste moment nog overhaast moet inpakken.

 1. Neem vrije dagen op zodat je rustig kunt verhuizen

Zorg ervoor dat je je vakantiedagen opneemt voor de verhuizing of tijdig wat vrije dagen aanvraagt zodat je in alle rust kunt verhuizen. Je hebt dan meer tijd om belangrijke zaken te regelen.

 1. Schakel hulp in

Een verhuizing brengt veel werk met zich mee. Vraag daarom van tevoren om hulp door na te gaan of vrienden, familie of kennissen mee kunnen helpen. Hoe meer hulp je kunt krijgen, des te eenvoudiger de verhuizing zal verlopen.

 1. Hou je agenda leeg vlak voor en na de verhuizing

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen afspraken maakt vlak voor en vlak na der verhuizing. Hoe meer focus je behoudt, des te minder verhuisstress je zult ervaren. Je familie en vrienden zullen het wel begrijpen dat je even bezig zult zijn, iedereen weet immers hoeveel werk en tijd een verhuizing inneemt.

 1. Verhuis in fases

Je kunt de verhuizing ook in fases doen door eerst de onbelangrijke spullen die je minder gebruikt te verhuizen naar de nieuwe woning. Ook bepaalde meubels, dozen met kleding en dergelijke kunnen alvast worden verhuisd zodat je meer ruimte overhoudt om de rest van de spullen op overzichtelijke wijze te verhuizen. Uiteindelijk heb je dan ook minder spullen om uit te pakken.

 1. Huur een verhuisspecialist in

Schakel een professioneel verhuisbedrijf in om de stress van een verhuizing te beperken. Verhuisfirma’s weten precies hoe je spullen veilig en efficiënt moeten worden ingepakt en vervoerd. De kosten voor het inhuren van een verhuisfirma in België vallen best mee. Je bespaart tevens op de benzinekosten voor zelf op en neer rijden en je hoeft het zware werk zelf niet te doen.

Iedereen die al ooit een verhuizing heeft meegemaakt weet hoeveel fysieke en mentale stress er gemoeid is met het hele verhuisproces. Zorg ervoor dat je tijdig begint met de voorbereidingen zodat je beter bent voorbereid op de verhuizing. Helaas zal het nooit lukken om geheel af te zijn van verhuisstress, het gaat immers om het aanbreken van spannende tijden en een nieuw begin.