Verhuizen naar Wallonië met een Belgische verhuisfirma

|
admin

Ben je op zoek naar goedkope huizenprijzen? Wil je leven in een relaxte stijl? Heb je geen zin in bureaucratisch gezeur? Dan is een verhuizing naar Wallonië ook voor jou een goede optie. De Franstalige deelstaat van België zorgt voor ruimte en rust in je leven en laat je wonen in een prachtige, natuurlijke leefomgeving. Maar waarom zou je verhuizen naar Wallonië? Wat kost een verhuizing naar deze deelstaat? En aan welke dingen moet je denken? Op deze vragen probeert dit blog een antwoord te geven.

Waarom is een verhuizing naar Wallonië aan te raden?

Wallonië is bovenal rustiger dan Vlaanderen. Er zijn minder grote steden en meer natuur, waardoor je meer rust hebt en meer ruimte om te wonen. Tevens zijn de woningprijzen goedkoper in Wallonië. Je krijgt meer ruimte voor een lagere prijs dan in Vlaanderen het geval is. Mensen in Wallonië staan erom bekend vriendelijk te zijn en zeer behulpzaam. Die karaktereigenschappen wil iedereen wel in zijn buren hebben. De gemeenschap waarin je leeft is kleinschaliger en daardoor persoonlijker. Dit heeft als gevolg dat je weinig bureaucratische rompslomp hebt.

Wat kost gemiddeld een verhuizing naar Wallonië?

Je betaalt bij een verhuizing voor de verhuiswagen, die je huurt en de aanwezige verhuizers. Daarnaast bieden verhuisfirma’s nog extra diensten aan, zoals de handymanservice en de inpakservice. De kosten hiervan opgeteld vormen de totaalprijs van je verhuizing. Bij een kleine inboedel verhuizen naar Wallonië moet je dientengevolge rekenen op een bedrag tussen de €500 en €900. Een middelgrote inboedel verhuizen kost circa €900, terwijl een grote inboedel al tussen de €900 en €1300 bedraagt. Zie tabel 1 voor een totaaloverzicht van de kosten.

Tabel 1. Overzicht van de totale verhuiskosten.

Grootte van de inboedel Grootte van de verhuiswagen Aantal verhuizers Aantal verhuisdozen Gemiddelde prijs verhuisfirma per dag
Klein 20 m³ 2 60 €500 tot €900
Middel 50 m³ 3 70 €700 tot €1100
Groot 70 m³ 4 80 €900 tot €1300

Een handige checklist voor het verhuizen naar Wallonië

In Wallonië spreken mensen merendeels Frans. Dientengevolge is het handig om een aantal taallessen Frans te nemen, zodat je Frans weer op peil is. Je krijgt namelijk heel veel officiële Franse documenten aangeboden, die je niet in het Nederlands kan krijgen. Je integratie verloopt kortom beter, wanneer je een basis Frans beheerst.

En verder

Zeg je huur van de oude woning tijdig op, omdat je anders kans loopt om een maand dubbele lasten te betalen. Geef je adreswijziging zo vlug mogelijk door bij de gemeente, want zij regelen met andere bedrijven dat de wijziging wordt doorgegeven. Zelf moet je de adreswijziging doorgeven aan instanties, zoals: je bank, je werkgevers, je verenigingen, je providers en andere firma’s waar je lid van bent. Houd ook je verzekeringen in de gaten of hierbij dingen veranderen na je verhuizing naar Wallonië. Let ook op de benodigde verblijfsdocumenten en fiscale zaken.

Waarom een verhuisfirma inhuren voor je verhuizing naar Wallonië?

Omdat je toch aan een aantal zaken verplicht bent te denken, als je naar Wallonië verhuisd, is het handig om hiervoor een professioneel bedrijf in te huren. Dit bespaart je stress en tijd. Je geniet van een zorgeloze en goed geregelde verhuizing, want een verhuisfirma denkt aan:

  • Het inpakken en uitpakken van je inboedel. Dit bespaart je veel werk.
  • Door de ervaring in het verhuizen van de verhuizers, gaat de verhuizing vaak ook sneller.
  • Verhuizers pakken je inboedel stevig en veilig in.
  • Ontstaat er onverhoeds schade, dan krijg je een deel hiervan vergoed

Als je offertes van verhuisfirma’s vergelijkt, hoeft een verhuizing ook niet veel te kosten.

Let wel op schade

Erkende verhuisfirma’s hebben een aansprakelijkheid tot €125 per kubieke meter inboedel dat verhuisd wordt. Daarbovenop komt nog een vrijstelling ter waarde van €250 euro per verhuisopdracht. Je krijgt alleen uitbetaald, wanneer de inboedel ingepakt is door de erkende verhuizers en dan schade ontstaat. Pak je zelf je inboedel in en er ontstaat schade, dan krijg je niks terug. Alleen tijdens het transport van je spullen van plek A naar B zijn je spullen door de verplichte ba-verzekering van Belgische verhuisfirma’s verzekerd.

Extra diensten van een verhuisfirma

Verhuisfirma’s kunnen de volgende extra diensten aanbieden:

  • Het aanbieden van verhuisliften voor woningen op de hogere verdiepingen.
  • De handyman service, die diensten verzorgt als demontage, montage, reparaties en schilderwerkzaamheden.
  • De inpakservice voor het veilig inpakken en uitpakken van je inboedel.
  • Meubelbewaring, waarbij je betaalt voor een opslagbox voor het tijdelijk opslaan van je meubels.
  • Pianoverhuizing, waarbij de grootte van je piano de prijs bepaalt. Gedurende de hele verhuizing is je piano dan wel verzekerd.