Waarom verhuizen Belgen minder dan Nederlanders?

|
admin

Iedereen heeft wel eens een verhuizing meegemaakt, of je nou in België woont of in Nederland. Over het algemeen wordt gezegd dat Belgen minder dan Nederlanders verhuizen. Dit blijkt volgens onderzoek inderdaad waar te zijn. De woon- en leefomstandigheden van Belgen zijn heel anders dan die van de meeste Nederlanders, ook al zitten de twee landen zo dichtbij elkaar. Maar wat is de reden waarom Belgen minder verhuizen dan Nederlanders? Lees hieronder verder voor meer informatie.

Redenen om te verhuizen

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom men wil verhuizen. Niet iedereen verhuist om dezelfde redenen, en de redenen zijn vaak persoonsgebonden. De meest voorkomende redenen om te verhuizen zijn:

  1. Grotere woning: Men is vaak op zoek naar een woning met meer ruimte of met een tuin. Dit kan het gevolg zijn van een uitbreiding in het huishouden, maar ook simpelweg voor extra wooncomfort.
  2. Weg uit de stad: Veel mensen kiezen ervoor om te gaan verhuizen naar een gebied waar het wat rustiger is vergeleken met de drukke stad. Het gaat hierbij vaak om gezinnen met kinderen.
  3. Veilige buurt: Het kan gebeuren dat je je niet geheel veilig voelt in je huidige woonomgeving. Dan is verhuizen ideaal aangezien je een veilige plek kunt zoeken waar je je rustig kunt voelen.
  4. Studenten en het studentenleven: Veel jongeren die studeren verhuizen liever naar de drukte van de stad om dichterbij de school te wonen. Zo kunnen ze zowel op hunzelf wonen als makkelijk op school en in de stad komen.
  5. Een nieuwe baan: Ben je aangenomen voor een nieuwe baan in een andere regio? Dan is verhuizen vaak een slim idee om dagelijkse lange reistijden naar het werk te vermijden. Hierbij vermijd je dan ook meteen de lange files die vaak voorkomen op de snelweg.
  6. Dichterbij familie en vrienden: Men kiest vaak om te verhuizen om dichterbij familie en vrienden te gaan wonen.
  7. Goedkoper wonen: Is het noodzakelijk om te besparen? Dan kan je kiezen voor een verhuizing om zo kleiner en goedkoper te gaan wonen. Een huis met minder kamers en zonder tuin kost ook minder.

Waarom Belgen minder dan Nederlanders verhuizen

Onlangs is gebleken dat Belgen minder verhuizen dan Nederlanders. Het aantal Nederlanders dat de beslissing maakt om van de ene woning naar een andere te gaan, ligt veel hoger. Er zijn verschillende redenen te benoemen voor dit verschijnsel. Denk hierbij aan de prijzen op de Belgische woningmarkt die best hoog zijn, de hoogte van het gemiddeld brutosalaris van Belgen vergeleken met die van de Nederlanders, de kosten die komen kijken bij een verhuizing in beide landen en de gezondheid van Belgen en Nederlanders.

De prijzen op de woningmarkt

Over het algemeen zijn de prijzen van huizen in België wat lager vergeleken met de prijzen in Nederland. In Nederland is men dan ook steeds op zoek naar een geschikte woning die past binnen het budget met de ideale huur- of koopprijs. Belgen hebben dan ook minder behoefte aan verhuizen naar een andere locatie, aangezien de prijzen al redelijk laag liggen. Verhuizen is dan minder aantrekkelijk want de meeste Belgen wonen dan al in een woning dat past binnen hun budget. Een één slaapkamer appartement in België kost gemiddeld €700, terwijl je voor dezelfde ruimte in Nederland minstens €800 betaalt afhankelijk van de regio.

Het ideale salaris

Ook de hoogte van het salaris speelt een grote rol als het gaat om verhuizen. In België zijn de salarissen in vergelijking tot buurtland Nederland veel hoger. Gemiddeld verdient een Belg bruto €3.500 terwijl de gemiddelde Nederlander voor hetzelfde werk rond de €2.850 verdient. De Nederlander is dan ook telkens op zoek naar de ideale baan met een beter salaris, terwijl de meeste Belgen dankzij de vrij hoge salarissen best tevreden zijn over hun inkomsten. Hierdoor hoeven Belgen dus ook minder te verhuizen om zich aan het budget aan te passen.

Kosten van de verhuizing

De kosten die komen kijken bij het hele verhuisproces zijn ook heel essentieel als we nagaan waarom Belgen minder verhuizen in vergelijking tot Nederlanders. In Nederland betaal je veel minder aan een goed verhuisbedrijf, die dan de hele verhuizing voor je regelt. Denk aan het inpakwerk, schoonmaakwerk, schilderwerk, uitpakwerk, monteerwerk en zelfs klussen in de oude en nieuwe woning. In België liggen de kosten voor het inhuren van een verhuisbedrijf veel hoger. Dit maakt het ook minder aantrekkelijk om een verhuisbedrijf in te huren, en aangezien een gemiddelde verhuizing veel geld, tijd, energie en stress in beslag neemt, verhuizen Belgen veel minder.

De gezondheid

Alhoewel volgens cijfers van recentelijk onderzoek is gebleken dat Belgen en Nederlanders allebei even oud worden, wat dus inhoudt dat zowel België als Nederland hoog scoren als het gaat om de gezondheid van hun inwoners. Belgen en Nederlanders worden beiden gemiddeld 81,5 jaar oud, maar toch ligt in België het aantal gezonde levensjaren vele malen hoger vergeleken met die van de Nederlanders. De gezondheid kan ook een rol spelen tijdens een verhuizing. Nederlanders nemen soms ook het besluit om voor de gezondheid naar een betere plek te gaan wonen. Denk hierbij aan het zoeken van een huis in een rustig gebied, ver van de drukte van de stad, snelwegen vol met auto’s, het drukke vliegveld en fabrieken. Belgen hebben minder behoefte aan verhuizen vanwege de gezondheid, aangezien het aantal gezonde levensjaren ook wat hoger ligt en Belgen dan vaak ook blij zijn met hun huidige woonsituatie.


Het is niet voor niets dat er wordt beweerd dat Belgen minder dan hun buurtland Nederland verhuizen. De gemiddelde Belg heeft het in België volgens cijfers veel beter. Niet alleen zijn de woningen meer waard, maar ook het gezondheidscijfer ligt hoger en men is vaak tevreden met het salaris aangezien deze flink wat hoger liggen dan de salarissen in Nederland. Nederlanders zijn dan ook vaker op zoek naar de ideale baan, het ideale salaris, de ideale omgeving en zijn dan ook sneller geneigd om meer te gaan verhuizen totdat ze hun droomhuis hebben gevonden.