Belgische verhuisfirma’s ten tijde van de coronacrisis

|
admin

In het begin van 2020 brak in de wereld het griepvirus COVID-19 uit met als gevolg een wereldwijde pandemie, die de wereld op zijn kop zette. Ook België werd getroffen door het griepvirus met als gevolg een totale lockdown, die bijna twee maanden duurde. Bedrijven zijn hierdoor ook flink getroffen door de coronamaatregelen, wat bij sommige zelfs tot faillissement heeft geleid. Hoe zit dit echter met de Belgische verhuisfirma’s?

Verhuizen ten tijde van de totale lockdown

Ook verhuizen werd vermoeilijkt door de coronamaatregelen. Tijdens de lockdown mocht je in België alleen voor essentiële zaken naar buiten. Verhuizingen vielen hier wel onder, maar je kon weinig tot geen verhuisbedrijven inschakelen, omdat deze uit veiligheid tijdelijk gesloten waren. Ook je vrienden en familie mochten je niet helpen, omdat een anderhalve meter afstand nooit gewaarborgd kon worden.

Verwarring bij de verhuisfirma’s

De totale lockdown zorgde sowieso voor veel verwarring bij de verhuisfirma’s. Mochten ze blijven werken of niet? Vielen verhuisfirma’s onder essentiële bedrijfstakken? Het Belgische crisiscentrum deelde al snel mee dat verhuisfirma’s actief konden blijven, mits ze de anderhalve meter afstand konden garanderen. Voor een verhuisfirma is dit nagenoeg onmogelijk. Vandaar dat toch veel verhuisbedrijven hun deuren sloten voor de veiligheid van het verhuispersoneel en voor de veiligheid van de mensen, die verhuisd moesten worden.

Verhuizen ten tijde van de afbouwfase

Nu de coronamaatregelen in mei 2020 weer ietwat versoepeld zijn, is het nog steeds niet mogelijk om hulp te krijgen van je vrienden en familie bij je verhuizingen. Je wordt gedwongen om alsnog een verhuisbedrijf in te huren, maar de professionele verhuizers vragen flinke risicopremies. Ook sommige leveranciers van bouwmaterialen hebben de transportkosten twee á drie keer verhoogd vanwege het coronarisico. Vier op de vijf verhuisfirma’s houden sowieso de deuren nog even dicht.

Reactie ministerie van Financiën

Wat zo logisch wordt gevonden door de verhuisfirma’s, wordt door de Belgische minister van Financiën Matthias Diependaele van de politieke partij N-VA veroordeeld. Diependaele is van mening dat de flink hogere, extra kosten die verhuisfirma’s vragen voor hun werk onacceptabel is. Diependeale gaat deze kwestie aankaarten bij zijn federale collega en bij de Economische Inspectie, zodat hieraan wat gedaan kan worden.

Woningsector getroffen

De woningsector in België werd erg getroffen door de coronacrisis, want niet alleen verhuizen werd bemoeilijkt. Ook de huizenjacht an sich werd onmogelijk gemaakt. De immokantoren, de Belgische vastgoedmakelaars, in Vlaanderen werden hier onder andere de dupe van en zijn boos, omdat ze geen subsidie van de overheid krijgen. Door de strengere richtlijnen is het moeilijker geworden voor hen om huizen te verkopen of verhuren. De Belgische woningsector vraagt om die redenen nu een hinderpremie.

Versoepeling maatregelen vanaf 11 mei

In België zijn de deuren weer geopend vanaf 11 mei. De verhuizingen mochten ook weer plaatsvinden, maar deze moesten volledig gedaan worden door verhuisfirma’s zonder hulp van andere personen of de opdrachtgever. Wel werken de verhuisfirma’s met bepaalde tools om de verhuizing gemakkelijker te laten verlopen. Zo moet de klant online de inventarisatie invullen, als ze een aanvraag gedaan hebben. De verhuismaterialen worden reeds verzonden per post en hiermee moeten de klanten zelf hun inboedel reeds inpakken.

Tijdens de verhuizing

Gedurende de verhuizing gelden de algemene contactregels, zoals vaak handen wassen met zeep en hoesten of niezen in elleboog. Daarnaast moet een mondmasker gedragen worden op drukke openbare plaatsen. De verhuizers houden afstand van de opdrachtgever en de afspraak wordt geannuleerd, wanneer iemand verkoudheidsklachten heeft. Er wordt bij een bezoek goed geventileerd en de deuren moeten open blijven staan, zodat de deurklinken niet aangeraakt worden. Bij een plaatsbezoek mogen maar twee man aanwezig zijn en iedereen draagt een mondmasker. De besprekingen van het contract en eventuele vragen moeten altijd plaatsvinden in de buitenlucht.

Maatregelen op kantoor

De kantoren van de verhuisfirma’s moesten ook coronaproof gemaakt worden door voldoende afscheidingen te plaatsen en de werkruimte op kantoor moest op anderhalve meter opnieuw ingericht worden. Ook wordt nog steeds door de werkgevers aangeraden om vanuit thuis te werken, wanneer dit mogelijk is. Eventuele verhuizingen moeten nu op lange termijn ingepland worden en de inventarisatie moet online plaatsvinden door een ingevulde inventarisatielijst of geplaatste inventarisatievideo.