Wat kosten verhuisfirma’s gemiddeld in België?

|
admin

Ondanks dat België een buurland is van Nederland, merk je toch dat een verhuizing naar België echt een internationale verhuizing is met alle bijbehorende problemen. Je moet eraan denken om een visum aan te vragen, wanneer je langer dan drie maanden in België verblijft om te wonen en/of werken. Je moet sowieso aangeven, als je naar België verhuist, of je er komt werken of dat je op andere manieren in je financiële onderhoud voorziet. Daarnaast moet je je uitschrijven bij je huidige gemeente vijf dagen voor de verhuizing en je weer inschrijven in de nieuwe gemeente tot maximaal twee weken na je verhuizing. Tevens moet je in de gaten houden welke verzekeringen je van Nederland mee kan nemen. Met al deze regelzaken wil je in ieder geval dat je verhuizing an sich soepel verloopt. Huur daarom een verhuisfirma in.

Kosten van het verhuizen naar België

Een gemiddelde verhuizing naar België kost ongeveer €1100. Dit is voor een tweepersoons huishouden met een normale inboedel. Verhuis je met meer man, dan stijgen deze kosten. Wat de kosten precies zijn, verschilt ook nog per verhuisfirma. Vraag daarom eerst altijd een vrijblijvende offerte aan bij de verhuisfirma’s, die jij wel ziet zitten.

Waarom een verhuisfirma inhuren?

Een professioneel verhuisbedrijf heeft de kennis, die nodig is voor een vlekkeloze verhuizing. De deskundigen weten bijvoorbeeld hoe je het beste je meubels kunt inpakken, zodat ze tijdens het transport niet beschadigen. Mocht een ongelukje met je spullen toch gebeuren, dan bezitten veel verhuisfirma’s de benodigde verzekeringen, zodat je inboedel tijdens het verhuizen verzekerd is. Een erkende verhuizer biedt je kortom kwaliteit, veiligheid en houdt rekening met milieueisen. Een nadeel is echter wel dat een verhuisfirma inschakelen altijd duurder is dan zelf je verhuizing uit te voeren.

De prijsopbouw van het inhuren van een verhuisfirma

De prijsopbouw van een verhuisfirma bestaat uit een aantal onderdelen: transport, laden en lossen.

De vervoerskosten

Je hebt ten eerste de transportkosten. Je betaalt hierbij voor het inhuren van een grote verhuiswagen, die je spullen gemakkelijker kan verhuizen naar je nieuwe woning dan je eigen auto. Hoeveel vracht een verhuiswagen in een keer kan vervoeren, bepaalt de prijs. Een vrachtwagen van 20 kubieke meter kost bijvoorbeeld €60 per uur, terwijl ene van 50 kubieke meter al €75 kost.

Extra mankracht nodig?

Als je een verhuisfirma inhuurt, krijg je doorgaans een verhuiswagen met een verhuizer geleverd. Dit is voor de meeste huishoudens niet genoeg. Per extra verhuizer word je dan een extra prijs per uur in rekening gebracht. Wat de hoogte van het bedrag is, verschilt per firma.

Overige kosten

Afhankelijk van op welke plaats het verhuisbedrijf gevestigd is, komen er als laatste voorrijkosten bij. Ook kun je verhuisfirma’s tegen een extra toeslag inschakelen in de weekenden. Als laatste kun je verhuismachines, zoals een verhuislift, bij een verhuisbedrijf inhuren. Ook hiervoor betaal je extra.

Kosten van verhuisfirma’s

Hoeveel het je kost om een verhuisfirma in te huren, is ook afhankelijk van de soort klus waarvoor je het bedrijf nodig hebt. De grootte van je huis en je inboedel zijn hierbij belangrijke factoren. Een gemiddeld kostenoverzicht vind je in onderstaande tabel.

Type appartement Aantal verhuizers Verhuisservice Kosten
Twee- of driekamer appartement 1 €600 – €850
Twee-onder-een-kapwoning 2 Inpakken €900 – €1200
Vrijstaande woning/villa 4 Inpakken

Klussen

€1400 – €1700

Verhuisservices die verhuisfirma’s aanbieden

Ook de verhuisservices dat een firma aanbiedt, bepaalt het totale kostenplaatje. Verhuisfirma’s kunnen de volgende extra diensten aanbieden:

  • Meubelbewaring: je betaalt voor een opslagbox voor het tijdelijk opslaan van je meubels
  • Handyman service: voor (de)montage, reparaties en schilderwerkzaamheden
  • Inpakservice: inpakken van je inboedel
  • Aanbieden verhuisliften: voor woningen op hogere verdiepingen
  • Verhuizen piano: grootte van piano bepaalt prijs, maar is gedurende de hele verhuizing verzekerd

Vergelijken van verhuisoffertes

Als je besloten hebt om een verhuisbedrijf in te schakelen, is het raadzaam om eerst de bedrijven met elkaar te vergelijken op inhoud en prijs. Vraag daarom bij verschillende bedrijven offertes op en vergelijk die met elkaar, zodat je ervan verzekerd bent van de scherpste prijs tegen de beste kwaliteit. Ook is het verstandig om een verhuisfirma te pakken bij jou in de buurt, omdat deze vaak geen voorrijkosten vraagt.

Bekende Belgische verhuisfirma’s

Erkende verhuizers in België voldoen aan strenge eisen. Het zijn professionals, die veelal een aantal cruciale verzekeringen bezitten tegen eventuele schade. In België zijn erkende verhuisfirma’s lid van de Belgische Kamer der Verhuizers. Deze zijn te herkennen aan het logo “Erkende Verhuizer”. De bekendste verhuisfirma’s zijn: Dockx Movers, Baeken Verhuizingen, DAC Verhuizingen, Verhuisfirma Antwerpen De Mieren en Servaes Services.