Valkuilen verhuisfirma kiezen

|
admin

Het inhuren van een professioneel verhuisbedrijf is geen garantie voor een zorgeloze verhuizing. Mensen die niet verschijnen, dingen die breken en kosten die hoger zijn dan afgesproken. Waar moet je op letten?

Wil je een verhuisbedrijf inschakelen of niet?

Bij een volgende verhuizing zouden meer dan de helft van de mensen een verhuisbedrijf gebruiken. Dit kwam naar voren uit een onderzoek uit oktober 2019. 12% zou alles uitbesteden, inclusief inpakken en uitpakken . 32% zou de verhuizing nog wel zelf doen.

Problemen

Zelfs als u een verhuisbedrijf inhuurt, is dit geen garantie voor een zorgeloze verhuisdag. Dit kwam naar voren uit een enquête die in de zomer van 2017 werd gehouden onder niet minder dan 12.000 respondenten. Verhuizers die niet verschijnen, dingen die kapot gaan of verloren zijn, of een slechte schatting van de hoeveelheid werk waardoor de kosten hoger zijn dan afgesproken. Ga daarom nooit in zee met het eerste verhuisbedrijf, maar zorg dat je een goede keuze maakt.

Verschillen in prijs

Er zijn grote prijsverschillen tussen de bedrijven. De kosten voor het verplaatsen van dezelfde inboedel kan variëren van 350 tot 2500, volgens een test uit augustus 2017, waar meer dan 30 offertes zijn aangevraagd.

Er zijn ook enorme prijsverschillen tussen erkende verhuizers variërend van 1100 tot 2500.

Prijs opgave

 • Vraag een offerte aan bij meerdere bedrijven.
 • Het is belangrijk om de hoeveelheid van je inboedel in te schatten om de kosten te beoordelen. Daarmee verklein je de mogelijkheid van een onjuiste prijsschatting. Vraag als u twijfelt of het verhuisbedrijf u van tevoren bezoekt.
 • Kijk niet alleen naar de vermelde prijs, maar ook naar de hierbij geldende voorwaarden. Let met name op het verzekerde bedrag in geval van schade.
 • Werken ze tegen een volle prijs of tegen een uurloon en herberekenen ze? Met een vaste prijs (alles inbegrepen) is het risico van een onjuiste schatting voor het verhuisbedrijf. Met een aanbieding op basis van werkelijke kosten, betaal jij de extra kosten.

5 tips bij het kiezen van een verhuisbedrijf

Zodra u hebt besloten dat een verhuisbedrijf uw verhuizing zal verzorgen, gaat u op zoek naar een geschikt verhuisbedrijf. Maar hoe kies je het verhuisbedrijf dat het beste bij je past? En waar moet u op letten? Het heeft ongetwijfeld een lijst met verhuisbedrijven in uw regio samengesteld. Maar welke moet je nu kiezen? We helpen je graag op weg met de volgende tips.

1. Erkende Verhuizer

Controleer of het verhuisbedrijf is aangesloten bij een erkende verhuisorganisatie. Je bent natuurlijk niet verplicht om zo’n organisatie te kiezen, maar het heeft wel een aantal voordelen.

2. Garantie en verzekering

Vraag naar de garanties die je hebt bij het verhuisbedrijf. Is verhuizing gegarandeerd, bijvoorbeeld als het verhuisbedrijf onverwacht failliet gaat en je alles kwijt bent. Welke verzekeringen gebruiken ze? Als je kiest voor een verhuisbedrijf dat is aangesloten bij erkende verhuizers, wordt de verzekering voor het huis afgesloten tijdens de verhuizing.

3. Begin op tijd

Wacht niet te lang om een ​​goed verhuisbedrijf te vinden. Het is het beste om meteen te beginnen zodra je de verhuisdatum kent. Als je alleen op korte termijn een offerte aanvraagt, heb je zeker niet genoeg tijd om rustig rond te kijken.

4. Maak ter plaatse een persoonlijke afspraak

Elke verhuizing is persoonlijk. Maak dus altijd een afspraak op locatie met het verhuisbedrijf. Op deze manier leer je het bedrijf en de werkwijze kennen en kun je beter beoordelen of dit verhuisbedrijf geschikt is voor je. Bovendien kan het verhuisbedrijf een volledig gepersonaliseerd persoonlijk aanbod doen. Komt dat verhuisbedrijf niet langs?Dan weet je al genoeg.

5. Bekijk het aanbod en de voorwaarden

Zodra je een aanbieding ontvangt, moet je altijd zorgvuldig controleren of alle kostenposten erop staan. Is het duidelijk welke activiteiten het verhuisbedrijf is en welke activiteiten u zelf wilt doen? Zorg ervoor dat u de volledige quote leest en begrijpt. Neem contact op met dat verhuisbedrijf als er iets niet duidelijk is.

Let goed op de onderstaande zaken

 • Brengt het bedrijf weekendkosten in rekening voor een verhuizing?
 • Zijn dingen verzekerd en voor hoeveel? Betalen ze de huidige waarde of de nieuwwaarde?
 • Onbekende verhuisbedrijven brengen soms een eigen risico in rekening, dus niet alle schade wordt vergoed.

Dit krijg je als je werkt met een erkende verhuizer:

Er zijn ongeveer 450 professionele verhuisbedrijven in ons land. 235 zijn aangesloten bij de organisatie van Erkende Verhuizers.

Ze zijn vaak duurder, maar bieden duidelijkheid op de volgende punten:

 • Alle werkzaamheden gebeuren onder dezelfde omstandigheden.
 • Een garantiecertificaat wordt afgeven. Je weet dus zeker dat de verhuizing zal doorgaan. Zelfs als een verhuisbedrijf ondertussen failliet gaat.
 • Schade aan uw huis zijn verzekerd tot een bedrag van 100.000 euro, afhankelijk van de nieuwwaarde. De vervangingswaarde is het bedrag dat u nodig hebt om nieuwe items te kopen.
 • U ontvangt een maximale betaling van EUR 5.000 per keer voor verlies of diefstal van sieraden.
 • Met gerenommeerde partijen heb je geen eigen risico.

Heb je problemen en kunt je niet uitgaan met het verhuisbedrijf? Ga dan naar de Geschillencommissie.

Dit krijg je als je werkt met andere verhuisbedrijven:

 • Verhuisbedrijven die niet zijn aangesloten bij de brancheorganisatie zijn doorgaans goedkoper. Deze bedrijven werken meestal echter tegen een uurtarief en op basis van de werkelijke kosten. Als je de grootte van de inboedel van je huis verkeerd inschat, betaalt je zelf de extra kosten. En deze kans is gigantisch omdat veel verhuisbedrijven een prijsopgave maken zonder naar je huis of inboedel te kijken.
 • De meeste niet-gelieerde verhuisbedrijven hebben hun eigen voorwaarden. Er kan niet blindelings van worden uitgegaan dat ze voordelig zijn, dus bekijk ze voordat je begint te werken met het verhuisbedrijf.
 • Veel van de niet-aangesloten partijen hebben alleen een aansprakelijkheidsverzekering. In geval van schade moet je vaak bewijzen dat deze door het verhuisbedrijf is veroorzaakt.
 • Sommige verhuisbedrijven verklaren in hun algemene voorwaarden dat zij niet verantwoordelijk zijn voor verlies of diefstal van goederen.
 • Verhuisbedrijven werken vaak met een verplicht eigen risico. In geval van schade moet je zelf een deel betalen. Het bedrag varieert aanzienlijk: van 50 tot 750.

Wil je weten voor welk bedrag jij je verhuizing zorgeloos kunt laten uitvoeren? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte op!